کلاس های پروازی انواع مختلفی دارند. فرقی ندارد برای بار اول میخواهید بلیط هواپیما بخرید و یا اینکه از مسافران هوایی پرتردد هستید؛ در هر صورت قبل از خرید هواپیما باید فرق کلاس پروازی را بدانید. اگر برای شما هم سوال است که کلاس های پروازی هواپیما چه تفاوتی باهم دارند و اینکه اصلا چرا باید انواع کلاس پروازی هواپیما را بشناسیم در ادامه این مطلب از مجله گردشگری نوین تراول 1606 همراه من باشید.
کلاس پروازی بلیط هواپیما چیست؟
در ابتدا باید بگویم که نه تنها سفر هوایی و خرید بلیط هواپیما ، بلکه در کل سفر با توجه به امکاناتی که دریافت میکنید شامل کلاس مسافرتی میشود. اصلا کلاس مسافرتی چیست؟ کلاس مسافرتی رده بندی کیفیت حمل و نقل عمومی و خدماتی است که حین سفر دریافت میکنید. به عبارتی دیگر، بلیط هواپیما، بلیط قطار، کشتی و حتی اتوبوس هم کلاس مسافرتی دارد. به عنوان مثال کلاس محل اقامت در حمل و نقل عمومی سفر میتواند صندلی هواپیما، صندلی اتوبوس، یا کابین قطار باشد. کلاسهای سفر بالاتر به گونهای طراحی شدهاند که حین حمل و نقل امکانات راحتتری را به مسافران بدهند و به طور معمول گرانتر هستند.
معمولا، گرانترین و بهترین کلاس پروازی از جلو هواپیما شروع میشود و هر چه به سمت عقب میرود قیمت بلیط هواپیما ارزانتر میشود.
تقسیم بندی کلاس های پروازی هواپیما به ترتیب زیر هستند:
- کلاس پروازی فرست کلاس
- بیزینس کلاس یا کلاس پروازی تجاری
- اکانومی کلاس یا اقتصادی
کابین هواپیما و بلیط هواپیما با توجه بر کلاس پروازی تقسیم بندی میشوند.
ناگفته نماند که ایرلاین های داخلی بیشتر بلیط هواپیما اکانومی دارند. چون هواپیماهای ایران قدیمی و خارج از رده هستند و کابین هواپیماهای ایرانی امکانات فرست کلاس را ندارند. البته به جز تعداد انگشت شماری که در بعضی از پروازها چند صندلی بیزینس کلاس هم پیدا میشوند.
به هر حال در پروازهای داخلی و مسافت نزدیک مهم نیست که بلیط هواپیما اکانومی باشد یا بیزینس، همان که هواپیما ما را سلامت به مقصد برساند کافی است! ولی در هر صورت برای افرادی که باید به خارج از کشور و مقاصد دور سفر کنند، بهتر است که تفاوت کلاس های پروازی هواپیما بدانند.
بهتر است بدانید در سالهای اخیر، برخی از خطوط هوایی به جز کلاس های پروازی اکانومی، بیزینس و فرست کلاس، یک کلاس پروازی دیگر هم اضافه کردهاند. این کلاس پروازی بین بیزینس و اکانومی قرار میگیرد که به آن پریمیوم اکانومی کلاس میگویند. اقتصادی حق بیمه را به عنوان یک کلاس متوسط بین اقتصاد و کلاس های تجاری اضافه کرده اند. کلاس پروازی پریمیوم امانومی کلاس یک کلاس پروازی متوسط است که قیمت آن بین اقتصادی (اکانومی) و تجاری (بیزینس) است.
فرست کلاس لوکسترین و گرانترین کلاس پروازی
کلمه فرست (First) به معنی اول است و همانطور که از نام آن پیداست، در بالاترین رده دسته بندی کلاس های پروازی هواپیما قرار میگیرد. بلیط هواپیما فرست کلاس لوکسترین و گرانترین کلاس مسافرتی بشمار میرود. صندلی فرست کلاس هواپیما و خدمات فرست کلاس در قطار، کشتی مسافر بری، و اتوبوس راحتترین هستند و امکانات پذیرایی بیشتری دارند. در مقایسه با کلاس تجاری و کلاس اقتصادی، بهترین خدمات و راحتترین محل اقامت را در فرست کلاس ارائه می دهد.
بخش درجه یک یا کابین فرست کلاس هواپیماهایی که بال آنها ثابت است، به طور معمول جلوی هواپیما قرار دارد. در شرکت های هواپیمایی ایرانی بلیط هواپیما فرست کلاس یا درجه 1 نداریم. بسیاری از شرکتهای هواپیمایی دنیا هم فرست کلاس را از پروازهای بین المللی خود حذف کردهاند و کلاس تجاری یا بیزینس کلاس را به عنوان بالاترین سطح خدمات بین المللی خود ارائه میدهند. مسافران کلاس پروازی درجه یک یا فرست کلاس معمولا در سالنهای ویژه ایرلاین در فرودگاه منتظر پرواز میمانند و از خدمات ویژه بهرهمند هستند.
بلیط هواپیما فرست کلاس گرانترین است و از خدمات فرودگاهی گرفته تا نوع صندلی هواپیما و پذیرایی و خدمات پرواز همگی خاص و درجه هستند.
بیزینس کلاس یا کلاس تجاری
کلاس تجاری یا بیزینس کلاس، یک کلاس مسافرتی است که در بسیاری از شرکتهای هواپیمایی و خطوط ریلی موجود است. بیزینس کلاس با نامهای متفاوت و حروف اختصاری مختلف نمایش داده میشود. در ابتدا بیشتر شرکتهای هواپیمایی کلاس پروازی تجاری را در سطح متوسط خدمات بین فرست کلاس و اکانومی کلاس قرار داده بودند؛ اما چند سالی میشود که ایرلاینها با حذف فرست کلاس، بیزینس کلاس را جایگزین کردهاند. در حال حاضر بلیط هواپیما بیزینس بهترین خدمات را ارائه میدهد. قیمت بلیط هواپیما تجاری گرانتر از اکانومی است، چون از همه لحاظ خدمات باکیفیتتری رائه میدهد.
کیفیت صندلی، تنوع غذا و نوشیدنی در پرواز، خدمات فرودگاه و امکانات دیگر، بلیط هواپیما بیزینس کلاس را از بلیط هواپیما اکانومی کلاس متمایز میکند. در هواپیماهای مسافربری، کلاس تجاری معمولاً با حروف اختصاری “J” یا “C” مشخص میشود. همچنین، برخی از ایرلاینها با توجه به شرایط، برای این کلاس های پروازی هواپیما مزایایی مثل انعطاف پذیری در برنامه سفر (امکان جابهجایی تاریخ بلیط هواپیما) در نظر گرفتهاند.
پریمیوم اکانومی (Premium economy class)
کلاس پروازی پریمیوم اکانومی، در برخی کشورها نام متفاوتی دارد و با نامهای برند ایرلاین هم شناخته میشود. پریمیوم (Premium) معمولاً از نظر قیمت، راحتی و امکانات بین کلاس استاندارد اقتصادی و کلاس تجاری قرار میگیرد. در سال 1991، اوا ایر اولین ایرلاینی بود که کلاس Evergreen را به عنوان پریمیوم معرفی کرد. اوا ایر بعداً نام اورگرین را به کلاس الیته (Elite Class) تغییر داد و سپس به کلاس اقتصادی پریمیوم (Premium Economy Class). اوا ایر اولین ایرلاینی است که کلاس پریمیوم را به صنعت هواپیمایی دنیا وارد کرد.
بلیط هواپیما اکانومی کلاس یا اقتصادی
پرواز اکانومی یا اقتصادی، ارزانترین بلیط هواپیما است که خدمات پایه فقط ارائه میدهد. خرید بلیط هواپیما اکانومی پرفروشترین نوع است. تنها دلیل محبوبیت پروازهای اکانومی قیمت ارزان آن است. همچنین، معمولا در پروازهای دقیقه 90 و چارتر همه بلیط های هواپیما اکانومی هستند.
کلاس پروازی اکانومی نامهای دیگری هم دارد که به ترتیب زیر هستند:
- کلاس اقتصادی باجت به معنی بودجه (budget economy class)
- کلاس استاندارد اقتصادی (standard economy class)
- کلاس پروازی درجه سه (third class)
- کوچ کلاس (coach class)
نگاه آخر به کلاس های پروازی بلیط هواپیما
هنگام خرید بلیط هواپیما داخلی و بلیط هواپیما خارجی از نوین تراول 1606 حتما به کلاس پروازی دقت کنید. کلاس های پروازی از عوامل اثر گذار در قیمت بلیط هواپیما هستند. اگر مقصد سفر شما نزدیک است و قرار نیست زمان زیادی در هواپیما بمانید، بهتر از بلیط هواپیما اکانومی بگیرید. ولی اگر مسیر پرواز طولانی است، برای راحتی بیشتر میتوانید بلیط هواپیما بیزینس کلاس بگیرید. البته فراموش نکنید قیمت بلیط هواپیما بیزینس کلاس دو برابر اکانومی و در برخی ایرلاینها سه برابر است.
برای خواندن مطالب بیشتر در زمینه قوانین مربوط به پرواز، معرفی ایرلاینها، هزینه تمدید گذرنامه، نقشه مسیرهای مترو تهران، قیمت ارز مسافرتی و … به مجله گردشگری نوین تراول سر بزنید.
1 دیدگاه در “کلاس های پروازی هواپیما را بشناسید”