ردیاب در پاسپورت ایرانی؛ شایعه یا واقعیت؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه

شنود در پاسپورت و ردیابی پاسپورت ایرانی چند وقتی است که در فضای مجازی سر و صدای زیادی کرده است. بعضی‌ها می‌گویند در پاسپورت ایرانی جدید جی پی اس قرار داده‌اند و بعضی دیگر می‌گویند در گذرنامه‌های جدید شنود کار گذاشته‌اند!

سوالی که اینجا پیش می‌آید این است که آیا واقعا در گذرنامه ایرانی جدید ردیاب یا جی پی اس گذاشته‌اند؟ و از کجا باید بفهمیم که این موضوع واقعیت است یا شایعه؟!

در ادامه با سامانه خريد بليط هواپيما نوین تراول همراه باشید تا همه چیز درباره ردیاب و شنود در گذرنامه ایرانی را برایتان تعریف کنم.

برای استفاده از خدمات نوین تراول، مرجع معتبر خرید بلیط پروازهای داخلی و بلیط هواپیما خارجی با شماره 1606 تماس گرفته یا در سایت جستجو کنید.

ردیاب در گذرنامه ردیاب در پاسپورت شنود در گذرنامه شنود در پاسپورت

 چیپ یا تراشه داخل پاسپورت ایرانی جدید

چند وقتی است که بعضی از افراد ادعا می‌کنند در گذرنامه‌های جدید ایرانی برای ردیابی مسافران و شنود تراشه یا چیپ کار گذاشته شده است. داستان ردیاب در گذرنامه جنجال زیادی به پا کرده است. به همین دلیل بهتر است که ابتدا بگویم اصلا چیپ یا تراشه چیست و چه کاربردی دارد. در ادامه هم به تفاوت ردیاب (GPS) و چیپ می‌پردازم.

چیپ یا تراشه چیست؟

تراشه یا چیپ، که به آن مدار یکپارچه، مدار مجتمع یا آی‌سی (IC) هم می‌گویند، مجموعه‌ای از مدارهای الکترونیکی هستند که در ابعادی کمتر از 1 سانتی‌متر ساخته می‌شود.

تراشه‌ها یا سامانه شناسایی امواج رادیویی ممکن است همراه هر یک از ما باشد. این چیپست‌ها می‌توانند با برقراری اطلاعات بین یک تگ که به یک کارت یا هر چیزی متصل شده‌ا ست اطلاعات را رد و بدل کنند.

سامانه‌های RFID از سیگنال‌های الکترونیکی و الکترومغناطیسی برای خواندن و نوشتن داده‌ها به صورت بی‌سیم عمل می‌کنند. به طور مثال کارت مترو هم با استفاده از همین تکنولوژی اطلاعات شارژ حساب را نگهداری می‌کند.

پاسپورت ایرانی جدید یا پاسپورت بیومتریک ایران هم از این تکنولوژی بهره می‌برد. هدف استفاده از این تراشه‌ها امنیت بیشتر است.

تراشه‌های الکترونیکی داخل گذرنامه حافظه‌ای ۳۲ کیلوبایتی دارند. در چیپ گذرنامه اطلاعاتی مثل عنبیه چشم، تشخیص چهره و اثر انگشت ذخیره شده است. در گیت ورودی فرودگاه مشخصات مسافر با مشخصات موجود در گذرنامه از طریق این تراشه بررسی می‌شود.

این موضوع بیشتر برای جلوگیری از جعل پاسپورت انجام شده است. هر گذرنامه و تراشه دارای شماره شناسایی خاص هستند. امکان کپی کردن این شماره شناسایی تقریبا غیرممکن است.

ردیاب در گذرنامه ردیاب در پاسپورت شنود در گذرنامه شنود در پاسپورت

تفاوت چیپ یا تراشه با ردیاب یا جی پی اس

چیپ یا تراشه با جی پی اس یا ردیاب فرق زیادی دارد. حتی کاربرد تراشه و جی پی اس هم متفاوت است. جی پی اس فعال نیاز به اینترنت و منبع تغذیه مثل باتری یا برق دارد. ولی چیپ‌ها یا تراشه‌های داخل گذرنامه نیازی به شارژ شدن یا منبع تغذیه ندارند.

ردیاب در گذرنامه ردیاب در پاسپورت شنود در گذرنامه شنود در پاسپورت

واقعیت درباره پاسپورت بیومتریک ایران

ایران عضو ایکائو است و طبق درخواست ایکائو همه کشورهای عضو آن باید در گذرنامه تراشه یا چیپ قرار دهند. همانطور که در بالا توضیح دادم اطلاعات شخصی افراد در داخل این تراشه ذخیره می‌شوند. شما زمانی که برای گرفتن پاسپورت اقدام می‌کنید، اداره گذرنامه از عنبیه و رنگ چشم گرفته تا اطلاعات ظاهری شما را وارد این تراشه می‌کند. اگر جلد گذرنامه را باز کنید می‌بینید که تراشه داخل آن است.

به خاطر درخواست ایکائو تقریبا بیشتر کشورهای دنیا از پاسپورت‌های الکترونیکی که دارای تراشه هستند استفاده می‌کنند. هدف از این کار فقط جلوگیری از سرقت و جعل گذرنامه و تسریع شناسایی مسافران در فرودگاه است.

اگر نمی‌دانید ایکائو چیست:

ایکائو سازمان بین‌المللی هوانوردی غیر‌نظامی ( ICAO) است و از نهادهای سازمان ملل متحد محسوب می‌شود. وظیفه ایکائو هماهنگ‌سازی استانداردهای بین‌المللی پروازی و مدیریت خطوط هوایی در سطح جهان است.

ردیاب در گذرنامه ردیاب در پاسپورت شنود در گذرنامه شنود در پاسپورت

ختم کلام درباره گذرنامه الکترونیکی ایران

گذرنامه ایران به هیچ وجه ردیاب و شنود ندارد و این موضوع شایعه‌ای بیش نیست. پاسپورت ایرانی هم مثل پاسپورت کشورهای دیگر دارای چیپ است. این تراشه‌ها شامل اطلاعات شخصی مسافر است. در فرودگاه از طریق اسکن پاسپورت مشخصات موجود در گذرنامه را مشخصات مسافر تطبیق می‌دهند. این کار سرعت فرآیند کارهای مسافر در گیت‌های ورودی فرودگاه را افزایش می‌دهد.

همانطور که می‌دانید عمر گذرنامه ایران ۵ سال است و اصلا عاقلانه نیست که فکر کنیم ردیاب یا جی پی اس بدون هیچ منبع تغذیه‌ای کار کند. چون جی پی اس نیاز به باتری یا برق و اینترنت دارد.

درباره وجود شنود در پاسپورت ایرانی هم باید بگویم که این تراشه‌ها از نظر علمی چنین قابلیتی ندارند. در نتیجه بهتر است که هر چیزی را باور نکنید و همیشه برای رسیدن به واقعیت تحقیق کنید؛ می‌توانید اطلاعات دست اول مرتبط با سفر را در مجله گردشگری نوین تراول پیدا کنید؛ از نحوه صدور گذرنامه ایرانی گرفته تا راهنمای دریافت ارز مسافرتی گرفته و آشنایی با مسیر خطوط مترو تهران.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *