جزیره شیدور، که نام دیگر آن جزیره مارو است یکی از جزایر بکر استان هرمزگان است. این جزیره در میان آبهای نیلگون خلیج فارس قرار دارد و از توابع بخش کیش شهرستان بندرلنگه است. گونههای جانوری و آبزی خاص و نادری در جزیره شیدور یا جزیره مارو زندگی میکنند. این جزیره از نوع آبسنگ مرجانی است و از جمله مناطق حفاظتشده محیط زیست ایران بشمار میرود. به خاطر آبهای درخشان و زلال و بکر بودن منطقه، به جزیره شیدور لقب مادیو ایران را دادهاند.
در ادامه این مطلب با مجله گردشگری نوین تراول همراه باشید تا با جزیره شیدور یا جزیره مارو آشنا شوید. در راهنمای سفر به شیدور هر آنچه که قبل از سفر به مارو را باید بدانید به شما میگویم. برای خرید بلیط هواپیما بندرعباس و خرید بلیط هواپیما کیش به سایت رزرو هواپیما نوین تراول مراجعه کنید.
اطلاعات کلی درباره جزیره شیدور یا جزیره مارو
جزیره شیدور ۹۸ هکتار یعنی حدود ۱ کیلومتر مربع مساحت دارد. این جزیره در فاصله تقریبی ۱/۵ کیلومتری شرق جزیره لاوان و ۱۷۰ کیلومتری شهر بندرلنگه قرار دارد. طول جزیره مارو حدود ۱/۸ کیلومتر و عرض آن تقریبا ۰/۸ کیلومتر است.
جزیره مارو غیرمسکونی است و هیچ نوع فعالیت انسانی در آن وجود ندارد. آب و هوای این منطقه گرم و مرطوب است و میانگین دمای آن در تابستان بهطور متوسط ۴۰ درجه سانتیگراد است.
دلیل غیر مسکونی بودن جزیره ماران نداشتن منبع آب شیرین و عدم امکان کشاورزی است. در این جزیره چشمه یا آب سطحی وجود ندارد و میزان بارندگی آن خیلی کم است.
جزیره شیدور به عنوان پناهگاه حیات وحش و محدوده ساحلی و آبهای اطراف آن به عنوان تالاب بینالمللی در فهرست کنوانسیون رامسر به ثبت رسید.
این جزیره هیچ امکاناتی ندارد و برای بازدید از جزیره شیدرو از طلوع خورشید تا غروب یعنی قبل از تاریک شدن هوا فرصت دارید. در این جزیره خبری از اقامتگاه و هتل، کافه رستوران، آب و برق و مواردی از این قبیل نیست.
اگر میخواهید به بازدید از جزیره مارو یا جزیره شیدور بروید باید هنگام روشنایی روز اقدام کنید. این جزیره کوچک است و مساحت آن تقریبا معادل با ۱۰ زمین فوتبال کنار هم است؛ پس بازدید از جزیره نیاز به زمان زیادی ندارد. بیشتر گردشگران به خاطر بکر بودن منطقه و برخورداری از آبهای زلال و درخشان به منظور شنا کردن و غواصی به شیدور میروند.
دلیل اهمیت بینالمللی شیدور یا مارو
این جزیره از لحاظ زیست محیطی در دنیا مورد توجه است. اهمیت زیاد جزیره به خاطر اقلیم و شرایط جغرافیایی آن است. از آنجاییکه جزیره مارو بکر است و خبری از فعالیتهای انسانی در آن نیست، شرایط برای تخمگذاری پرندگان و لاکپشتهای دریایی مناسب است.
شیدور به عنوان پناهگاه حیات وحش و به خاطر بهرهمندی از آبسنگهای مرجانی اهمیت ویژهای دارد. جزیره مارون از سال ۱۳۶۶ تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست است. سال ۱۳۹۵ جزیره شیدور از سوی دبیرخانه کنوانسیون گونههای مهاجر در بانکوک، به عنوان یکی از زیستگاههای مهم لاکپشت دریایی معرفی شد. از آن زمان این جزیره به شبکه مناطق مهم لاکپشت دریایی در اقیانوس هند و جنوب شرق آسیا پیوست.
جزیره مارو یکی از مهمترین پناهگاههای گونههای کمیاب جانوری و آبزی است. عقاب دریایی دم سفید و آبزیهایی مثل لاکپشتهای خاص، انواع ماهی، عروس دریایی و دلفین در این منطقه زندگی میکنند.
جزیره شیدور محلی امن برای برای پرندگان مهاجر است. در فصلهای بهار و تابستان این جزیره میزبان انواع پرندگان مهاجر به ویژه پرستوهای دریایی است. به همین دلیل این جزیره با نام بهشت پرندگان معروف شده است.
وجه تسمیه جزیره شیدور یا جزیره مارو
جزیره شیدوَر محل زندگی تعداد زیادی مار جعفری (echis carinatus) است. این مارها معمولاً خودشان را زیر شنهای ساحل مخفی میکنند. به همین دلیل به جزیره شیدور جزیره مارو یا جزیره مارون هم میگویند. البته مارو به لهجه محلی است و معنی آن جزیره «ماران» میشود. نامهای دیگر جزیره شیدور عبارتند از: شِتوار و شِتوَر.
تفریحات جزیره شیدور
جزیره مارو تفریحات خاصی ندارد و بیشتر گردشگران با هدف طبیعتگردی برای بازدید از این جزیره سفر میکنند. همانطور که در بالا هم گفتم این جزیره منطقهای حفاظت شده و بکر است و هیچ امکاناتی ندارد.
تفریحات جزیره شیدور شامل قایق سواری، شنا کردن در آبهای زلال مرجانی، غواصی، تماشای طبیعت بکر، عکاسی، تماشای طلوع و غروب خورشید است.
این منطقه گونههای آبزی و جانوری منحصربهفردی دارد، به همین دلیل تماشای این زیباییهای طبیعی و عکاسی از آنها برای گردشگران از لذتبخشترین تفریحات جزیره مارو بشمار میرود.
همچنین، میتوانید ماهیگیری کنید و یا از ماهیگیران اطراف بخواهید برایتان ماهیگیری کنند. چشیدن طعم غذاهای دریایی تازه یکی دیگر از تفریحات جزیره شیدور است.
این جزیره یک فانوس دریایی هم دارد که از جاذبههای گردشگری جزیره شیدور است. میتوانید کنار فانوس عکس بیندازید. بعضی از گردشگران به بالای فانوس میروند و از تماشای منظره بینظیر خلیج فارس لذت میبرند. یکی از بکرترین جاذبههای جزیره مارو غارهای دریایی شیدور در جنوب غرب جزیره هستند.
هنگام بازدید از جزیره مارو لطفا زبالههای خود را در جزیره رها نکنید و نزدیک به لانههای پرندگان و لاکپشتها نشوید.
نکات مهم راهنمای سفر به جزیره شیدرو (جزیره مارو)
- جزیره هیچ امکاناتی ندارد، پس آب و خوراکی و هر چیزی که لازم دارید با خود ببرید.
- برای بازدید از جزیره باید از اداره محیط زیست و دریابانی استان هرمزگان مجوز بگیرید.
- حتما قبل از رفتن به جزیره از مساعد بودن شرایط آب و هوایی مطمئن شوید.
- از طلوع آفتاب تا قبل از تاریک شدن هوا وقت بازدید از جزیره را دارید.
- بهترین زمان بازدید از جزیره مارو یا جزیره شیدور فصل زمستان است.
- حتما با راهنمای محلی متخصص به بازدید از جزیره بروید.
- مسیر رفتن به جزیره شیدرو با قایق است.
- زبالههای خود را در جزیره رها نکنید.
- از محیط زیست محافظت کنید.
کلام آخر درباره جزیره مارون
در راهنمای سفر به جزیره شیدور که نام دیگر آن جزیره مارو است هر آنچه را که باید درباره بازدید از این منطقه بدانید را با شما به اشتراک گذاشتم. همانطور که گفتم جزیره شیدور از جمله مناطق حفاظت شده و بکر است؛ پس مدت زمان بازدید از جزیره را به حداقل برسانید تا آسیبی به محیط طبیعی آن نزنید. بهتر است از روشن کردن آتش و درست کردن غذا در این جزیره بپرهیزید؛ چون ممکن است باعث ترساندن گونههای جانوری و آبزی شوید و به آنها آسیب برسانید.
نیمه دوم سال بهترین زمان سفر به جزیره مارو و استان هرمزگان است. در فصلهای پاییز و زمستان هرمزگان از لحاظ آب و هوایی شرایط بهتری دارد.
در انتها اینکه به هیچ وجه در این منطقه زباله نریزید. حتی زبالههایی که قابل تجزیه هستند هم به محیط بکر آسیب میرسانند و منظره زشتی به جزیره میدهند. به عنوان یک گردشگر به هر جا که سفر میکنید، جز رد پا چیزی از خود جا نگذارید.
اگر میخواهید درباره سایر جاهای دیدنی ایران و جهان، مدارک مورد نیاز برای پاسپورت، قیمت ارز مسافرتی، آشنایی با ایرلاینهای ایرانی و خارجی، راهنما مترو تهران و … مطالعه کنید، میتوانید به مجله گردشگری نوین تراول سر بزنید. همچنین مشاوران نوین تراول آماده ارائه راهنماییهای جامع و کامل برای خرید پرواز داخلی هستند تا جذابترین مقاصد گردشگری ایران را انتخاب کنید و لذت ببرید!