حمام خرم سلطان (Hurrem Sultan Hammam) در نزدیکی میدان ایاصوفیه واقع شده و شاهدی بر زرقوبرق و شکوه معماری دوره عثمانی است. این سازه باارزش را معمار افسانهای «معمار سنان» ساخت. در این راهنمای جامع به بررسی ویژگیهای حمام خرم سلطان و جاذبههای گردشگری آن میپردازیم. با ما درمجله گردشگری نوین تراول همراه باشید.
اگر میخواهید به استانبول سفر کنید و از جاذبههای بینظیر آن مانند حمام خرم سلطان دیدن کنید، روی لینکهای زیر بزنید:
بلیط هواپیما تهران استانبول بلیط هواپیما استانبول تهران
عکسی از نمای داخلی حمام خرم سلطان
حمام خرم سلطان کجاست؟
این مکان دیدنی در قسمت اروپایی استانبول، منطقه فاتح و میدان ایاصوفیه قرار دارد. حمام خرم سلطان در منطقهای پررفتوآمد و در کنار جاذبههای گردشگری دیگر استانبول واقع شده است.
آبانبار باسیلیکا، کاخ توپکاپی، موزه باستانشناسی، مسجد ایاصوفیه و مسجد سلطان احمد از معروفترین مکانها در نزدیکی حمام خرم سلطان هستند.
- تلفن: 212 517 3535 90+
- ساعت فعالیت: همهروزه از ساعت 8 صبح تا 10 شب
- آدرس: ترکیه، استانبول، محله فاتح، منطقه جانکورتاران، میدان ایاصوفیه
- لوکیشن حمام خرم سلطان
حمام خرم سلطان استانبول؛ مکانی برای علاقهمندان به حمام ترکی
بهترین مسیر دسترسی به حمام خرم سلطان
این حمام باشکوه و تاریخی، درست در قلب استانبول قرار دارد و شما از هر نقطهای از استانبول بهراحتی میتوانید با تاکسی، مترو یا اتوبوس به این مکان دیدنی بروید. نزدیکترین ایستگاه تراموا به حمام خرم سلطان، ایستگاه سلطان احمد محسوب میشود.
شما میتوانید سوار خط T1 باجیلار_کاباتاش (bağcıla- Kabataş) شوید و خود را به تراموا برسانید. اگر میخواهید از میدان تکسیم به حمام خرم سلطان بروید، ابتدا با قطار کابلی (Funicular) به طرف کاباتاش حرکت کنید. سپس با تراموا از آنجا به ایستگاه سلطان احمد بروید.
اگر محل اقامت شما در محله سلطان احمد است، میتوانید بهراحتی و با پای پیاده خود را به حمام خرم سلطان ایاصوفیه برسانید.
عکسی از بخشهای مختلف حمام خرم سلطان استانبول
تاریخچه حمام خرم سلطان
خرم سلطان یا روکسلانا (Roxelana) دختری اروپایی بود که در قلمروی پادشاهی لهستان و شهر روهاتین (شهری در اوکراین) زندگی میکرد. وقتی خرم سلطان 14 ساله بود، در یکی از حملههای تاتارها ربوده شد و در حمایت سرزمین خانات کریمه قرار گرفت.
تصویری از خرم سلطان (روکسلانا)
خانات کریمه، دولتی از توابع امپراتوری عثمانی از قرن 15 تا 18 به شمار میرفت. بعدها خرم سلطان به حرمسرای دربار عثمانی راه یافت و با هوش و ذکاوت خود توانست به سلطان سلیمان نزدیک شود. او با اهداف خیرخواهانه دستور داد تا بناهای مختلفی در استانبول ساخته شود.
حمام خرم سلطان؛ سازهای از قرن هفدهم!
یکی از مهمترین سازهها که خرم سلطان دستور ساخت آن را داد، حمام خرم سلطان بود. این حمام در مکان سابق حمامهای باستانی ساخته شد؛ جایی که زئوکسیپوس (بناهای 1000 ساله و متعلق به امپراتوری روم شرقی) قرار داشت.
قدمت این حمام به قرن 16 و دوران پادشاهی سلطان سلیمان میرسد. خرم سلطان در آن زمان، ملکه پادشاه عثمانی بود. او به معمار دربار (سنان) دستور داد تا حمامی در نزدیکی مساجد معروف استانبول برای مردم مذهبی شهر بسازد.
«سنان» معماری معروف بود که بناهایی مثل مسجد مهروماه، مسجد رستم پاشا و مسجد سلیمانیه از جمله شاهکارهای او به شمار میروند.
بسیاری از مردم در آن زمان، به مسجد آبی و ایا صوفیه میرفتند؛ به همین علت، معمار سنان، حمام خرم سلطان را در میان مسجد آبی و ایاصوفیه ساخت تا مردم دسترسی آسانی به آن داشته باشند.
نگهداری زندانیان در حمام خرم سلطان!
حمام خرم سلطان در سال 1556 میلادی برای استفاده عموم ساخته شد. مردم از این حمام تا اوایل قرن 20 استفاده میکردند، اما از سال 1910 به فراموشی سپرده شد و دیگر مورد استفاده قرار نگرفت.
در سالهای بعد، حمام خرم سلطان بارها به حال خود رها شد و در مواقع لازم برای موارد دیگری مورد استفاده قرار گرفت؛ مثلاً در بازهای از تاریخ به محلی برای اسکان زندانیان تبدیل شد.
چراکه زندان سلطان احمد در آن زمان، دیگر ظرفیت نگهداری خلافکاران و زندانیان جدید را نداشت. حمام خرم سلطان برای انبارکردن فلفل و روغن هم استفاده شد.
تا اواسط قرن 20 این وضعیت ادامه داشت تا این مکان جذاب به یکی از جاذبههای گردشگری استانبول تبدیل شد؛ بهطوریکه کاربران در سایت تریپ ادوایزر در 3 سال متوالی از 2014 تا 2016 حمام خرم سلطان را در شمار جاذبههای برتر استانبول معرفی کردند.
برای سفر به استانبول و بازدید از حمام خرم سلطان و دیگر دیدنیهای این شهر، کلیک کنید:
بلیط هواپیما تبریز استانبولبلیط هواپیما اصفهان استانبول
حمام خرم سلطان؛ از جمله جاهای دیدنی و تفریحی استانبول
معماری دیدنی حمام خرم سلطان
این حمام با سبک معماری دوره امپراتوری عثمانی ساخته شده است. بخش آقایان و خانمها بهشکل متقارن هستند و زوایایی یکسان دارند؛ بهگونهای که به نظر میرسد تصویر آینهایِ یکدیگر هستند.
طول حمام خرم سلطان به 75 متر میرسد. بخش بانوان در قسمت جنوبی و بخش آقایان در شمال ساختمان قرار دارد. وقتی وارد اتاق تعویض لباس آقایان در قسمت بالای ساختمان میشوید، 4 پنجره رنگی و شیشهای مشاهده میکنید؛ این در حالی است که در اتاق تعویض لباس خانمها 3 پنجره وجود دارد.
سقف اتاق تعویض لباس آقایان بهشکل گنبدی است و نقاشیهایی از برگ روی آن دیده میشود. در هر گوشه هم، طاقچهای شبیه به قوس وجود دارد. ورودی آقایان و خانمها جداست؛ ورودی آقایان در بخش شمالی حمام و ورودی خانمها در قسمت غربی آن واقع شده است.
معماری قسمت ورودی بنا
در طاق بخش ورودی حمام خرم سلطان میتوانید تزئینات قرمز رنگ و سفیدی را مشاهده کنید. سنگنوشتههای طلایی روی زمینهای سبز رنگ که بسیار چشمنواز هستند.
یکی از ویژگیهای خاص حمام خرم سلطان که آن را از سازههای ترکی دیگر متمایز میکند، راهرویی گنبددار و ستوندار در بخش مرکزی قسمت آقایان محسوب میشود. گنبد و سقف راهرو، نمای آجری دارد و با ورقهای سربی پوشانده شده است.
پس از اتاق تعویض لباس، اتاق گرم قرار دارد. این اتاق در کنار اتاق اصلاح و سرویسهای بهداشتی با سقف گنبدی ساخته شده است. سالن داغ پس از اتاق گرم به چشم میخورد که 4 غرفه برای نشستن و استراحت دارد.
سطحی گسترده، 8 ضلعی و مرمرین در میان سالن داغ است. این سطح با نام «سنگ شکم» و «گوبک تاشی» شهرت دارد. ازآنجاییکه مراجعان روی این سطح با شکم میخوابیدند، با نام سنگ شکم معروف شد. البته در گذشته، این سطح 8 ضلعی با موزاییک پوشیده شده بود.
سقف سالن داغ بسیار زیباست. این سقف گنبدیشکل با پنجرههای کوچک شیشهای نظرتان را جلب میکند. نور از پنجره وارد فضای حمام خرم سلطان ایاصوفیه میشود و حمام را روشن میکند.
معماری قسمت خانمها هم، شبیه به بخش آقایان است؛ البته باید گفت اتاق تعویض لباس خانمها کوچکتر است.
نحوه تهیه آب گرم و حمامهای سنتی رومی!
سیستم گرمایشی، یکی دیگر از مشخصههای جالب و متفاوت حمام خرم سلطان و اغلب حمامهای سنتی رومی به شمار میرود. گرما در این حمامها بهشکل زیرسوز (Hypocaust) فراهم میشود. سیستم گرمایشی حمام خرم سلطان در بخش زیر کف و زیرین سازه قرار دارد.
این سیستم، هوای گرم را تولید میکند و به بخشهای دیگر میرساند تا کل ساختمان گرم شود. همچنین، در دیوارها، لولههای آب داغ وجود دارد و این لولهها هم، به گرمشدن حمام خرم سلطان ایاصوفیه کمک میکنند.
حمام خرم سلطان بهصورت کلی حدود 3 هکتار است و این روزها علاوهبر اتاقهای ماساژ و حمام، بخشهای دیگری هم دارد.
بخشی فرششده در حمام خرم سلطان استانبول برای نشستن مراجعان
بخشهای مختلف حمام خرم سلطان
حمام خرم سلطان 3 اتاق مختلف دارد. وقتی وارد حمام خرم سلطان شوید، با این 3 بخش مواجه میشوید:
1. سالن سرد
در این بخش، افراد برای ورود به حمام آماده میشوند و از بخار و گرمای حمام سنتی خبری نیست. سالن سرد نخستین قسمتی است که بازدیدکنندگان هنگام ورود میبینند. امکانات سالن سرد حمام خرم سلطان شامل موارد زیر میشود:
- اتاق ماساژ
- فروشگاه
- آرایشگاه
- اتاق مخصوص (VIP)
- محلی برای استراحت
- اتاق تعویض لباس و کمدها
- ویتامینسرا
بازدیدکنندگان میتوانند لباسهای خود را در اتاقهای تعویض لباس در کمدهای قفلدار قرار دهند و لباس ابریشمی و سفید مناسب حمام را بپوشند.
در نهایت هم، افراد به این سالن بازمیگردند و اغلب بعد از نوشیدن آبمیوهای خنک و مقوی، به گشتوگذار در حمام خرم سلطان ادامه میدهند.
2. سالن داغ
این اتاق بزرگترین قسمت حمام خرم سلطان است. سالن داغ حمام خرم سلطان، فضایی مرمرین و وسیع دارد که اطراف آن را، غرفههای کوچک و بزرگ دربرگرفتهاند. شیر آب و کاسههای مرمرین هم در سالن داغ در دسترس است.
در این اتاق، دمای هوا به حدود 42 تا 47 درجه سانتیگراد میرسد؛ البته دما در غرفهها بیشتر میشود و ممکن است تا 60 درجه سانتیگراد را هم تجربه کنید.
به همین علت در اطراف سالن داغ، شیرهای آب خنک و فوارهها تعبیه شدهاند تا مراجعان بتوانند آب خنک را با کاسههای زرین، روی بدن خود بریزند و کمی حرارت بدن خود را کاهش دهند.
دمای سالن داغ بسیار زیاد است تا گرما باعث شود بدن افراد عرق کند و آماده لیف و کیسه کشیدن شود.
حمام خرم سلطان؛ حمامی لوکس در ترکیه
3. سالن گرم
بعد از سالن داغ، آمادهشدن پوست و تعریق بدن، افراد به سالن گرم میروند. در این بخش از حمام خرم سلطان، افراد در مکان مشخصی دراز میکشند تا برای یک حمام ترکی عالی آماده شوند. در سالن گرم میتوانید سیستم گرمایشی قدیمی را مشاهده کنید.
کارکنان در سالن گرم، افراد را کیسه میکشند. پوست با کیسهکشیدن بهخوبی پاکسازی میشود و مواد سمی منافذ پوست از بین میروند. همچنین، با باز شدن منافذ مسدودشده، پوست نرم و لطیف میشود.
مسافر استانبول هستید؟ بلیط هواپیما خود را از میان پروازهای متنوع نوین تراول انتخاب کنید. کلیک کنید:
بلیط هواپیما شیراز استانبولبلیط هواپیما مشهد استانبول
خدمات حمام خرم سلطان استانبول
خدمات حمام خرم سلطان
بستهها و خدمات مختلفی در حمام خرم سلطان وجود دارد و برگزاری مراسمهای گوناگون، حمام ترکی و ماساژ در این حمام ارائه میشود. شما میتوانید هر بستهای را که میخواهید انتخاب کنید و نگران وسایل نباشید؛ زیرا کارکنان همهچیز را در اختیارتان قرار میدهند.
بستهای شامل شامپو، لوسیون بدن، دمپایی مناسب حمام، دستکش، حالتدهنده مو، لباس زیر، صابون روغن زیتون طبیعی و شربت خانگی در اختیارتان قرار میگیرد. در ادامه به بررسی بستههای خدمات حمام خرم سلطان میپردازیم:
وسایلی که میتوانید در حمام خرم سلطان تهیه کنید
1. حمام اصلی | Asl.i Hamam
ارزانترین و اولین بسته حمام خرم سلطان، حمام اصلی است. این بسته شامل موارد زیر میشود:
- کیسه کشیدن بدن
- ماساژ سر و گردن
- حمام سنتی در کف و حباب
برای استفاده از این بسته 30 دقیقه زمان در نظر گرفته شده است.
2. به سفیدی برف | Pir.u Pak
این بسته شامل خدماتی مثل کیسه کشیدن بدن، حمام سنتی در کف و حباب و استراحت روی سنگ شکم، ماساژ و پذیرایی با شربت میشود.
مدت استفاده از این بسته 45 دقیقه است.
3. لذت حمام | Keyf.i Hamam
زمان این بسته 1 ساعت است و شامل حمام سنتی در حباب و کف روی سنگ شکم، کیسه کشیدن بدن، ماساژ کل بدن با کف، ماساژ سر و گردن، ماسک سفتکننده پوست و خاک رس مرطوبکننده و پذیرایی با شربت در اتاق استراحت میشود.
4. طعم پاکیزگی | Taste.i Sefa
زمان این بسته 80 دقیقه است. خدمات بسته «طعم پاکیزگی» علاوهبر کیسه کشیدن بدن، حمام سنتی و استراحت روی سنگ شکم، ماساژ کل بدن، مواردی مانند ماساژ عطری با روغن درخت ارغوان را هم دارد.
امکانات حمام خرم سلطان برای شستشو
5. آب حیات | Ab.ı Hayat
بهترین بسته حمام خرم سلطان، آب حیات است. برای استفاده از این بسته به 110 دقیقه زمان نیاز دارید. موارد زیر خدمات بسته آب را نشان میدهد:
- استفاده از حمام
- ماساژ عطری با روغن درخت ارغوان
- ماسک صورت، ماساژ صورت و پا در اتاق مخصوص سلطان
- ماساژ سر و گردن
- ماسک سفتکننده کل بدن با عصاره درخت ارغوان و خاک رس مرطوبکننده
- ماساژ کل بدن با کف
- هدیه خداحافظی
- پذیرایی با نوشیدنیهای خنک، شیرینی استانبولی، چای ترکی و میوه
- بستههای ماساژ در حمام خرم سلطان
- اتاق خصوصی برای تعویض لباس
سینی پذیرایی در حمام خرم سلطان
مکانهای دیدنی در نزدیکی حمام خرم سلطان
- مسجد ایاصوفیه (Hagia Sophia Grand Mosque) با فاصله 850 متر
- مقبره سلطان احمد (Sultan Ahmet Tomb) با فاصله 77 متر
- آب انبار باسیلیکا (Basilica Cistern) با فاصله 900 متر
- کاخ توپکاپی (Topkapi Palace Museum) با فاصله 260 متر
- مسجد آبی (The Blue Mosque) با فاصله 900 متر
برگزاری مراسم عروسی در حمام خرم سلطان
سفر به استانبول و بازدید از حمام خرم سلطان
ارز مسافرتی خود را دریافت کردهاید؟ میدانید مدارک لازم برای پاسپورت شامل چه مواردی میشود؟ آماده سفر به استانبول هستید؟
اگر میخواهید به سبک پادشاهان عثمانی به حمام بروید، حمام خرم سلطان را از دست ندهید! برای مشاهده لیست پرواز استانبول از شهرهای مختلف میتوانید روی لینکهای زیر کلیک کنید:
محوطه روبهرو و رستوران حمام خرم سلطان
حمام خرم سلطان؛ جایی برای علاقهمندان به اسپاگردی!
در قلب شهر ترکیه، حمام خرم سلطان ایاصوفیه قرار دارد. این مکان دیدنی و تفریحی از مقصدهای گردشگری محبوب برای اسپاگردی است. در این حمام، بستههای مختلف ماساژ و حمام ترکی برای مراجعان وجود دارد.
شما در حمام خرم سلطان و فضایی مدرن، میتوانید یک حمام ترکی تمامعیار به سبک پادشاهان عثمانی را تجربه کنید.