مسجد سلطان احمد (Blue Mosque) از جمله برجستهترین شاهکارهای معماری بهشمار میرود که فرهنگ، تاریخ و معنویت را در کنار هم نشان میدهد. این بنای دیدنی و زیبا، اوج ظرافت در طراحی و ساخت دوره عثمانی را منعکس میکند و محیطی آرام برای عبادتکنندگان و بازدیدکنندگان ارائه میدهد.
از فضای داخلی درخشان با کاشیهای آبی گرفته تا 6 مناره و گنبدهای آبشاری، با مجله گردشگری نوین تراول همراه باشید تا شگفتیهای مسجد سلطان احمد را با هم کشف کنیم. بلیط پرواز استانبول را هم میتوانید از نوین تراول بخرید و برای این منظور، میتوانید از طریق لینکهای زیر اقدام کنید:
بلیط هواپیما تهران استانبولبلیط هواپیما تبریز استانبولبلیط هواپیما اصفهان استانبولبلیط هواپیما شیراز استانبولبلیط هواپیما مشهد استانبول بلیط هواپیما استانبول تهران
برای سفر آسان و خاطرهانگیز از تهران به استانبول، بلیط هواپیما تهران استانبول را با بهترین قیمت از وبسایت نوین تراول تهیه کنید.
تاریخچه مسجد سلطان احمد
این جاذبه گردشگری در سالهای 1609 تا 1619 و به دستور سلطان احمد اول ساخته شد؛ به همین علت، پس از مرگ او این بنای تاریخی را «سلطان احمد» نامیدند.
این مسجد را در غرب با نام مسجد آبی میشناسند؛ زیرا از رنگ آبی در طراحی داخلی این بنا استفاده زیادی شده است. البته این روزها بخش داخلی مسجد سلطان احمد فقط به رنگ آبی نیست! در واقع میتوان گفت که رنگ آبی یکی از ویژگیهای مسجد سلطان احمد محسوب میشود که آن را از سایر بناها متمایز میکند.
البته هدف سازندگان مسجد آبی استانبول هم، ایجاد چنین چشمانداز دیدنی و زیبایی بود. این مکان پربازدید بهصورت عمدی در برابر عمارت ایاصوفیه بنا شد تا نشان دهد معماران مسلمان و عثمانی میتوانند برای اجداد مسیحی خود رقبای سختی باشند!
باوجوداین، معمار نتوانست گنبد مسجد سلطان احمد را بزرگتر از گنبد ایاصوفیه بسازد؛ بنابراین تلاش کرد تا با ساخت دقیق گنبدها و منارهها، جلوهای زیبا ایجاد کند.
البته با وجود تلاش معمار، ابعاد مسجد آبی از عمارت ایاصوفیه کمتر است؛ که همین امر هم باعث خشم سلطان احمد شد.
معماری مسجد سلطان احمد
نام مسجد آبی استانبول برگرفته از حدود 20000 کاشی دستساز ایزنیک (Iznik) است که فضای داخلی بنا را تزئین میکند. سایههای آبی و نقوش پیچیده گل، جلوهای جادویی و مسحورکننده در مقابل چشمانتان قرار میدهند.
مسجد آبی استانبول از جمله زیباترین شاهکارهای معماری اسلامی بهشمار میرود که مساحت آن حدود 8500 متر مربع است. ساختار اصلی این سازه تاریخی به مکعب شباهت دارد که عرضی معادل با 51 و طولی برابر با 53 دارد.
جهتگیری مسجد به سمت مکه است و وقتی نمازگزاران نماز میخوانند، محراب روبهروی آنهاست و به سمت مکه هستند.
وقتی نور از میان بیش از 200 پنجره شیشهای عبور میکند، رنگآمیزی نمای داخلی، زیباتر از قبل به نظر میرسد. گنبد اصلی با گنبدهای کوچکتر احاطه شده و 4 ستون عظیم آن را حمایت میکنند و باعث ایجاد فضایی مطبوع و وسیع میشوند.
در نمای بیرونی مسجد آبی استانبول، مجموعهای از شبهگنبدها و گنبدها در بالای مکعب به چشم میخورند که رو به سمت گنبد اصلی هستند. گنبد اصلی 43 متر ارتفاع و 33 متر قطر دارد.
مسجد آبی تنها مسجد ترکیه بهشمار میرود که 6 مناره دارد! زمانیکه تعداد منارهها مشخص شد، برخی از افراد از سلطان احمد انتقاد کردند که چرا باید مسجد آبی مانند مسجدالحرام در مکه 6 مناره داشته باشد؟! در نتیجه، سلطان احمد برای پایاندادن به انتقادها مبلغی پرداخت کرد تا مناره هفتم مسجد کعبه را بسازند.
پایینترین بخش و دورتادور صحن مسجد با 20000 کاشی سرامیک و دستساز تزئین شده و بخش بالایی بهصورت نقاشی است. اگرچه نور از طریق بیش از 200 پنجره شیشهای به درون صحن اصلی هدایت میشود، لوسترهای بزرگ هم برای نورپردازی در مسجد آبی به کار رفتهاند.
در طراحی مسجد آبی، آیاتی از قرآن را مشاهده میکنید که بیشتر آنها با خط سید کاظم غباری نوشته شدهاند. سید کاظم غباری از بزرگترین خطاطان معروف آن زمان بود. در صحن اصلی هم، فرشهایی پهن شده که در زمانهای مقتضی تعویض میشوند.
«محراب» مهمترین قسمت در صحن داخلی محسوب میشود که از مرمر کندهکاری و با تراش ظریف ساخته شده است. «منبر» در بخش راست محراب قرار دارد و دیوارهای کناری محراب از جنس سرامیک ساخته شدهاند.
صحن بهگونهای طراحی شده که همه افراد بتوانند حتی در زمان شلوغی، امام جماعت را ببینند و سخنان او را بشنوند.
همچنین هر مناره دارای 3 بالکن است؛ پیشازاین مؤذن باید از پلهای باریک و مارپیچ بالا میرفت تا اذان بگوید. امروزه از بلندگو استفاده میشود و صدای اذان از طریق مساجد کناری اِکو شده و به گوش مردم میرسد.
حیاط مسجد جامع سلطان احمد به اندازه نمازخانه داخلی طراحی شده است. در این بخش، آبنمایی برای وضوگرفتن مشاهده میکنید. هنگام غروب آفتاب، افراد بسیاری از میان گردشگران و مردم ترک در پارک مقابل مسجد آبی جمع میشوند و صدای اذان مغرب را میشنوند.
آدرس مسجد سلطان احمد در استانبول
این سازه بزرگ و باشکوه جهان، در قدیمیترین منطقه استانبول قرار دارد. این بخش از شهر در سالهای 1453 میلادی، پایتخت امپراتوری بیزانس (مرکز قسطنطنیه) بود.
مسجد آبی به هیپودروم قسطنطنیه نزدیک است و با ایاصوفیه، کلیسای بزرگ مسیحیان، فاصله اندکی دارد. این بنای دیدنی در چند قدمی کاخ توپقاپی واقع شده است و اگر از دریا به مسجد آبی نگاه کنید، منارهها و گنبدهای آن در منطقه قدیمی شهر مشاهده میشوند.
آدرس مسجد سلطان احمد: قسمت اروپایی استانبول، منطقه فاتح، محله سلطان احمد، خیابان آت میدانی، پلاک 70
بهترین مسیرهای دسترسی
برای دسترسی آسان به مسجد سلطان احمد از میدان تکسیم، میتوانید یکی از روشهای زیر را انتخاب کنید:
- مسیر 1: این بنای تاریخی حدود 5 کیلومتر تا میدان تکسیم فاصله دارد و از جاذبههای گردشگری در نزدیکی میدان تکسیم است. شما میتوانید سوار خط مترو M2 در میدان تکسیم شوید و به سمت ینیکاپی (Yenikapı) بروید.
وقتی به ینیکاپی رسیدید، در ایستگاه وزنه جیلر (Vezneciler) پیاده شوید. سپس از آنجا با 300 متر پیادهروی میتوانید به ایستگاه تراموا لاله لی (Laleli) برسید.
با استفاده از تراموای T1 بهراحتی به ایستگاه سلطان احمد میروید. البته وقتی به ایستگاه سلطان احمد رسیدید، باید 250 متر پیاده بروید تا به مسجد برسید.
- مسیر 2: در میدان تکسیم میتوانید سوار اتوبوسهای خط 89C شوید. از آنجا باید به سمت باشاک شهیر (Başakşehir) بروید و در ایستگاه یوسفپاشا (Yusuf Pasha) پیاده شوید.
بعد از 110 متر پیادهروی، به خط تراموای M1 میرسید. وقتی با تراموا به ایستگاه سلطان احمد رفتید، کافیست 250 متر پیادهروی کنید تا به مسجد آبی استانبول برسید.
- مسیر 3: در میدان تکسیم به ایستگاه دانشکده هنرهای زیبای معمار سینان (به ترکی استانبولی: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) بروید.
سوار خط تراموای T1 شوید و به باغجیلار (Bağcılar) بروید. بعد خود را به ایستگاه سلطان احمد برسانید. از آنجا هم باید 250 متر پیادهروی کنید تا به مسجد آبی برسید.
هر آنچه باید پیش از بازدید بدانید!
بهتر است موارد زیر را در نظر بگیرید تا با قوانین و موارد مهم هنگام بازدید از مسجد سلطان احمد، آشنا شوید:
- نوع لباس: ازآنجاییکه مسجد آبی استانبول مکانی برای عبادت است، مطمئن شوید لباسهای شما زانوها و شانههایتان را میپوشاند. خانمها باید روسری داشته باشند تا موهای خود را بپوشانند. البته میتوانید روسری را در ورودی مسجد امانت بگیرید.
- بهترین زمان بازدید: برای دیدن مسجد سلطان احمد، بهترین زمان، اغلب صبح زود است. این مسجد هنگام نماز ظهر بسیار شلوغ میشود؛ پس پیشنهاد میکنیم صبح زود به مسجد آبی استانبول بروید تا تجربهای آرامتر از این جاذبه گردشگری داشته باشید.
- کفشها: پیش از ورود به داخل مسجد سلطان احمد باید کفشهایتان را دربیاورید. برای نگهداری کفشهایتان میتوانید از جاکفشی استفاده کنید یا کیفی به همراه داشته باشید.
قیمت بلیط مسجد سلطان احمد
بازدید از این جاذبه گردشگری استانبول، رایگان است اما از کمکهای مالی همواره استقبال میشود و به نگهداری مسجد سلطان احمد کمک میکند.
جاهای دیدنی استانبول در نزدیکی مسجد سلطان احمد
شما در کنار بازدید از این سازه باشکوه میتوانید از سایر مکانهای دیدنی استانبول مثل موزه شکلات استانبول هم دیدن کنید. لیست زیر، برخی از جاذبههای گردشگری در نزدیکی مسجد سلطان احمد را نشان میدهد:
- میدان هیپودروم (Hippodrome) با فاصله 1.7 کیلومتر
- موزه باستانشناسی (Archaeological Museum) با فاصله 2 کیلومتر
- مسجد ایاصوفیه (Hagia Sophia) با فاصله 2.2 کیلومتر
- بازار ادویه (Spice Bazaar) با فاصله 1.8 کیلومتر
- برج گالاتا (Galata Tower) با فاصله 5.4 کیلومتر
سؤالات متداول
- آیا مسجد آبی استانبول همان ایاصوفیه است؟
خیر. ایاصوفیه، کلیسایی بیزانسی است که به مسجد تبدیل شده، اما ساخت مسجد آبی استانبول به قرنها بعد از آن بازمیگردد که برای عبادت مسلمانان بنا شده است.
- آیا افراد غیرمسلمان میتوانند وارد مسجد شوند؟
بله. مسجد سلطان احمد پذیرای بازدیدکنندگان و گردشگران از همه ادیان است؛ البته برخورداری از رفتار محترمانه و لباس مناسب ضرورت دارد.
- بازدید از مسجد آبی استانبول چقدر طول میکشد؟
بازدیدکنندگان اغلب حدود 1 ساعت را صرف دیدن مسجد و حیاط آن میکنند.
بازدید از مسجد سلطان احمد و سفر به استانبول
اگر میخواهید به استانبول بروید، بازدید از شاهکار معماری اسلامی را از دست ندهید! با خرید بلیط هواپیما از نوین تراول میتوانید بهراحتی با بهترین پرواز به استانبول سفر کنید.
برای آگاهی از انواع پرواز استانبول با بهترین قیمت میتوانید روی لینکهای زیر کلیک کنید:
مسجد سلطان احمد و معماری باشکوه آبیرنگ!
مسجد آبی استانبول از جاذبههای دیدنی این شهر بزرگ در اروپاست. استانبول که با عنوان شهر مسجدها هم شهرت دارد، هرساله میزبان بازدیدکنندگان و گردشگران بسیاری است که از مسجد سلطان احمد دیدن میکنند. این مسجد با معماری زیبا و ظرافت در طراحی، حتما نظر شما را جلب میکند.
پیشنهاد میکنیم مدارک لازم برای پاسپورت را آماده کنید و سفری به استانبول داشته باشید. در برنامه سفر خود هم، بازدید از مسجد آبی را قرار دهید و از تماشای معماری زیبای آن لذت ببرید!
در مجله گردشگری نوین تراول، میتوانید به راحتی به اطلاعات کامل و مفید برای سفر دسترسی پیدا کنید. از راهنمایی درباره ارز مسافرتی گرفته تا نقشههای حیاتی مانند نقشه مترو تهران، همه چیز برای برنامهریزی سفری بیدغدغه و لذتبخش در اینجا فراهم است.