تنگه بسفر استانبول: همه آنچه باید درباره آبراه باستانی بسفر بدانید!

تنگه بسفر استانبول: همه آنچه باید درباره آبراه باستانی بسفر بدانید!

6 دقیقه
زمان مطالعه: 6 دقیقه

تنگه بسفر استانبول که دو بخش اروپایی و آسیایی ترکیه را از هم جدا کرده، بیشتر از یک شگفتی جغرافیایی است. بسفر قلب تپنده استانبول، شهری نیمه‌آسیایی و نیمه‌اروپایی است.

این آبراهه باریک تاریخی، دریای مرمره را به دریای سیاه وصل می‌کند؛ مسافرانی که اهل ماجراجویی هستند، با سفر از طریق تنگه بسفر، می‌توانند نگاهی به روح کهن این شهر داشته باشند.

در ادامه این اطلاعاتی در رابطه با لوکیشن تنگه بسفر، دیدنی‌های اطراف این تنگه، راه‌های رفتن به آن و غیره را آورده‌ایم. تنگه بسفر در کنار میدان تقسیم، کاپالی چارشی استانبول، خیابان استقلال، مسجد ایاصوفیه و برج گالاتا از جاذب‌های نمادین این شهر است.

 

تنگه بسفر استانبول کجاست؟

تنگه طبیعی بسفر در شمال غربی ترکیه واقع شده و استانبول را به 2 بخش مجزای آسیایی و اروپایی تقسیم کرده و بر زیبایی این شهر تاریخی افزوده است.

تنگه بسفر یا تنگه بغاز استانبول به طول تقریبی 32 کیلومتر، از شمال به جنوب امتداد دارد و عرض آن، بین 700 تا 3500 متر متغیر است. باریک‌ترین قسمت این آبراه، جایی است که پل بسفر یا پل بغاز روی آن ساخته شده است. برای دیدن لوکیشن دقیق این پل از لینک زیر استفاده کنید:

لوکیشن تنگه بسفر استانبول روی گوگل مپ

عمق تنگه بسفر در نقاط مختلف آن تفاوت دارد؛ با وجود این، امکان عبور کشتی‌های بزرگ از دل آن فراهم است. امکان حمل‌ونقل دریایی بین‌المللی از طریق بسفر، بر اهمیت این جاذبه گردشگری استانبول افزوده است.

 

چطور به تنگه بسفر استانبول برویم؟

برای رسیدن به تنگه بسفر (Bosphorus) می‌توانید از مترو استانبول، اتوبوس یا تاکسی استفاده کنید.

اگر در حوالی میدان تقسیم هستید یا می‌توانید خود را به این مکان برسانید، بهترین راه این است که با مترو به ایستگاه کاباتاش بروید. در کاباتاش با خط T1  تراموای استانبول در امینونو پیاده شوید و با خط 42 خود را به ایستگاه بشیکتاش برسانید.

کمتر از یک ربع پیاده‌روی شما را به ساحل اورتاکوی می‌رساند و می‌توانید بسفر را تماشا کنید.

 

اهمیت تاریخی تنگه بسفر

تنگه بسفر شاهد ظهور و سقوط تمدن‌های زیادی بوده است، از یونانیان و رومیان باستان گرفته تا امپراتوری بیزانس و عثمانی‌ها، که در نهایت قسطنطنیه یا استانبول را به عنوان پایتخت خود انتخاب کردند.

تنگه بسفر در طول تاریخ خود، هم میدان جنگ بوده است، هم مسیر تجاری و محلی برای تبادل فرهنگی. اطراف این آبراه، پر است از بناهای تاریخی از جمله قلعه‌ها، کاخ‌ها و و دژهایی که هر کدام شاهدی بر گذشته پرماجرای آن هستند.

 تنگه بسفر استانبول را به دو بخش آسیایی و اروپایی تقسیم می‌‌کند

آثار تاریخی اطراف بسفر

بسفر نماد هویت استانبول است؛ ترکیبی از فرهنگ‌ شرق و غرب که در طول تاریخ در این شهر در هم آمیخته است. در امتداد بسفر، در سواحل استانبول، ترکیبی از خانه‌های سنتی با معماری عثمانی، اقامتگاه‌ها مدرن، عمارت‌‌های تاریخی مثل کاخ دولما باغچه، کاخ بیلربی، کاخ توپکاپی، قلعه روملی، برج دختر و غیره مشاهده می‌کنید که روایتگر قصه‌های کهن این شهر محبوب و زیبا هستند.

در ادامه چند نمونه از آثار تاریخی و جاذبه‌های اطراف بسفر را معرفی می‌کنیم.

1. قلعه روملی

قلعه روملی (Rumeli Hisarı) در نزدیکی تنگه بسفر را سلطان محمد عثمانی در سال 1452 میلادی، درست قبل از فتح قسطنطنیه یا همان استانبول امروزی، بنا کرد.

این قلعه در قسمت اروپایی تنگه بسفر و روبه‌روی قلعه آناتولی در سمت آسیایی ساخته شد و به عثمانی‌ها اجازه داد تا با کنترل ترافیک دریایی تنگه، شهر را محاصره کنند.

امروزه این قلعه به‌عنوان یک موزه و مکان فرهنگی، میزبان کنسرت‌ها و جشنواره‌ها است و می‌توان از بلندای آن، منظره خیره‌کننده تنگه بسفر را تماشا کرد.

2. قلعه آناتولی

قلعه آناتولی (Anadolu Hisarı) بین سال‌های 1393 و 1394 میلادی، توسط سلطان بایزید اول عثمانی و روی ویرانه‌های معبد اورانوس در فضای 7000 متر مربعی ساخته شد.

قصد عثمانی‌ها از ساخت این قلعه، کنترل نقطه ورودی تنگه بسفر و آماده‌ شدن برای محاصره نهایی قسطنطنیه بود. قلعه آناتولی اکنون به موزه تبدیل شده و از جاذبه‌های گردشگری اطراف تنگه بسفر محسوب می‌شود.

 قلعه آناتولی در زمان عثمانی‌ها برای کنترل ورودی تنگه بسفر ساخته شد

3. کاخ دولما باغچه

کاخ دولما باغچه (Dolmabahçe Palace) در ساحل اروپایی تنگه بسفر، بین سال‌های 1856 تا 1887 و همچنین 1909 تا 1922 مقر اصلی امپراتوری عثمانی بوده است.

پیش از ساخت این کاخ، سلطان عثمانی و خانواده‌اش در کاخ توپکاپی زندگی می‌کردند، اما کمبود امکانات این کاخ قرون وسطایی باعث شد تا سلطان عبدالمجید اول، تصمیم به ساخت کاخی مدرن بگیرد.

دولما باغچه در نزدیکی تنگه بسفر، ترکیبی است از معماری سنتی عثمانی با عناصر باروک، روکوکو و نئوکلاسیک که از حرکت هنر دوره عثمانی به سمت سبک‌های غربی خبر می‌دهد.

مصطفی کمال آتاتورک، بنیان‌گذار ترکیه مدرن هم در زمان اقامتش در استانبول در این کاخ زندگی می‌کرد. دولما باغچه اکنون از جاذبه‌های گردشگری اطراف بسفر است.

4. کاخ بیلربیی

کاخ بیلربیی یا بیلربی (Beylerbeyi Sarayı) در ساحل آسیایی تنگه بسفر قرار دارد و در زمان سلطنت سلطان عبدالعزیز در دهه 1860 ساخته شده است. این مکان، اقامتگاه تابستانی و مکانی برای پذیرایی از افراد برجسته در دوره عثمانی بود.

این کاخ به خاطر فضای داخلی مجللش که شامل لوسترهای کریستالی بوهمیایی، ساعت‌های فرانسوی و اثاثیه چینی، ژاپنی و ترکی است، مشهور شده که در واقع از جزئیات سبک زندگی در دربار عثمانی پرده برمی‌دارد.

این کاخ اکنون به‌عنوان یکی از دیدنی‌های بسفر، پذیرای گردشگران است.

 کاخ بیلربی از جاذبه‌‌های ساحل آسیایی تنگه بسفر استانبول است

5. کاخ توپکاپی

کاخ توپکاپی، دقیقا در حاشیه بسفر نیست، بلکه تقریبا 400 سال پیش، روی دماغه‌ای مشرف به تنگه بسفر و دریای مرمره ساخته شده است. توپکاپی از قرن 15 تا 19، یعنی تا زمان ساخت کاخ دولما باغچه، اقامتگاه اصلی سلاطین عثمانی بود.

این جاذبه دیدنی در نزدیکی بسفر، مجموعه‌ای وسیع از حیاط‌ها، آشپزخانه‌ها، اتاق‌های سلطنتی و حرمسرا است. در کاخ توپکاپی می‌توان منظره‌ای پانوراما از بسفر را تماشا کرد.

این محل اکنون موزه‌ای از گنجینه‌های دوران عثمانی است و گردشگران زیادی در سفر به استانبول از آن بازدید می‌کنند.

 

6. برج دختر (KızKulesi)

برج دختر یا کیزکولسی (KızKulesi) در یک جزیره کوچک در ورودی جنوبی بسفر واقع شده و یکی از مشهورترین و سمبلیک‌ترین جاهای دیدنی استانبول در زمستان در دیگر فصل‌ها است.

ظاهرا برج دختر از دوره بیزانس در این مکان وجود داشته و در طول قرن‌ها، کاربردهای مختلفی از جمله فانوس دریایی، محل قرنطینه و برج دفاعی داشته است.

در حال حاضر این برج مرموز که داستان‌های جذابی پیرامون خود دارد، یک جاذبه توریستی با رستورانی محبوب است که در آن می‌توان منظره زیبای تنگه بسفر را تماشا کرد.

 برج دختر یا کیزکولسی یکی از جاذبه‌های تنگه بسفر استانبول است

پرواز به استانبول و تجربه تنگه بسفر

سفر دریایی در بسفر برای هر استانبول‌گردِ ماجراجویی ضروری است. از روی عرشه کشتی‌هایی که از دل بسفر می‌گذرند، می‌توانید عظمت معماری عثمانی، زیبایی بی‌آرام سواحل آسیایی و اروپایی و دورنمای آثار تاریخی نمادینی چون مسجد ایاصوفیه را ببینید.

کسانی هم که ترجیح می‌دهند در خشکی بمانند، در مناطق ساحلی تنگه بسفر یعنی اورتاکوی (Ortaköy)، ببک (Bebek)  و آرناووت کوی (Arnavutköy)، کافه‌ها و رستوران‌های جذابی با چشم‌اندازهای خیره‌کننده از تنگه آماده پذیرایی از گردشگران هستند.

برای سفر به استانبول و گشت‌و‌گذار در تنگه بسفر و ساحل‌های اطرافش، پرواز خود را از سایت خرید بلیط هواپیما نوین تراول تهیه کنید. برای جزئیات بیشتر در رابطه با پروازهای ۱۶۰۶ به استانبول از صفحات زیر استفاده کنید:
بلیط هواپیما تهران استانبول بلیط هواپیما شیراز استانبول بلیط هواپیما تبریز استانبولبلیط هواپیما مشهد استانبول بلیط هواپیما اصفهان استانبول

برای دریافت اطلاعات درباره تور استانبول و مشاوره رایگان با شماره ۱۶۰۶ تماس بگیرید.

 

سخن آخر؛ تنگه بسفر آبراه‌ تاریخی و استراتژیک استانبول

اگر قصد دارید به استانبول سفر کنید، درخواست پاسپورت و ثبت نام ارز مسافرتی را فراموش نکنید و دنبال یک سایت معتبر خرید بلیط هواپیما باشید. در سفر به این شهر، حتما نام تنگه بسفر را خواهید شنید.

تنگه بسفر در استانبول، بخش آسیایی و اروپایی ترکیه را از هم جدا می‌کند، اما در واقعیت چیزی بیش از یک مرز جغرافیایی به نظر می‌رسد. این آبراه، محل تلاقی فرهنگ‌ها در طول تاریخ بوده است و اکنون از زیبایی‌های این شهر محبوب محسوب می‌شود.

کشتی‌سواری در بسفر یا قدم زدن در ساحل‌های تنگه بسفر، تجربه‌ای فراموش‌نشدنی از مسافرت به استانبول خواهد بود؛ شهری که قاره‌ها و تمدن‌ها را به هم متصل می‌کند.

گردش در بسفر یا سواحل آن، تجربه سفر در قلب یکی از جذاب‌ترین شهرهای جهان را به تجربیاتتان اضافه خواهد کرد.

تحریریه نوین تراول

117 مطلب

0:00
0:00